Kort na middernacht waarop het Verenigd Koninkrijk officieel uit de interne markt van de Europese Unie hebben de eerste vrachtwagens in Noord-Frankrijk de nieuwe douanegrens overgestoken. Chauffeurs overhandigden hun douanepapieren om vervolgens aan boord te gaan op de trein die door de Kanaaltunnel rijdt.
Een Roemeense chauffeur zag zijn papieren in enkele seconden goedgekeurd worden. “Ik denk niet dat het lastig wordt”, zei hij tegen persbureau Reuters. In de eerste uren van het nieuwe jaar was er weinig vrachtvervoer door de Eurotunnel in Calais.
Britse en Europese bedrijven hadden eerder gewaarschuwd voor chaos aan de grens vanwege het vele papierwerk, die een soepele handelsstroom van jaarlijks bijna 1 biljoen euro dreigt te onderbreken. De directeur van Getlink, dat het vervoer door de kanaaltunnel verzorgt, liet donderdag enkele uren voordat de nieuwe regels ingingen weten dat het risico op chaos klein is. Er zullen volgens hem de komende dagen en weken wat aanpassingen nodig zijn.
Bron: Transport-online.nl
https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.png00H. van der Berg B.V.https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.pngH. van der Berg B.V.2021-01-01 12:31:002021-01-02 12:32:29Eerste vrachtwagens passeren nieuwe douanegrens
Na twee jaar forse filegroei is de filezwaarte in 2020 met 63 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dit concludeert ANWB Verkeersinformatie op basis van haar filecijfers. In de eerste twee maanden van het jaar was er nog een flinke toename van de filezwaarte met zo’n 20 procent. De oproep van het kabinet op 15 maart zoveel mogelijk thuis te blijven en zo min mogelijk te reizen had direct effect op het verkeersaanbod. De “dagelijkse files” bij de beruchte knelpunten waren plots verdwenen.
Het jaar begon voor de weggebruikers in het noorden en oosten van het land met veel hinder. De combinatie van dichte mist met vuurwerk veroorzaakte in de oudjaarsnacht extreem slecht zicht. Na diverse kettingbotsingen en andere ongelukken besloot het KNMI een weeralarm “code rood” af te geven. Slecht weer met hagel en windstoten zorgde op dinsdag 28 januari voor een record-avondspits van 951 kilometer. Tijdens storm Ciara op zondag 9 februari kregen weggebruikers het advies niet de weg op te gaan.
Nadat er meer over het coronavirus bekend werd en inwoners van de provincie Noord-Brabant op 10 maart het advies kregen zo min mogelijk te reizen daalde de filezwaarte direct sterk. Niet alleen in Noord Brabant maar ook in de aangrenzende provincies Gelderland, Utrecht en Limburg nam het aantal files af.
Na de oproep op 15 maart om zoveel mogelijk thuis te blijven en te werken zijn drukke spitsen uitgebleven. Dankzij het mooie weer ontstonden overdag in het voorjaar en in de zomer wel meer files. Tijdens de zomervakantie was het overdag zelfs drukker dan vorig jaar. Het uitblijven van buitenlandse vakanties zal hier zeker aan hebben bijgedragen.
Bron: Transport-online.nl
https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.png00H. van der Berg B.V.https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.pngH. van der Berg B.V.2020-12-30 12:39:042021-01-02 12:39:25Filezwaarte gedaald door thuiswerken
Na enige onduidelijkheid zijn de Britse en Franse autoriteiten gisteravond laat overeengekomen dat het vrachtverkeer dat nu nog stilstaat aan de Engelse zijde van het Kanaal Frankrijk weer in mag. Voorwaarde is dat er bij de vrachtwagenchauffeurs een sneltest wordt afgenomen, waarvan de uitslag negatief is.
De Britten maken de sneltesten beschikbaar zodat er binnen 30 minuten een uitslag is. Deze ochtend wordt gestart met testen en zal het vrachtverkeer in groepen de grens passeren. Bij een positieve testuitslag moet een chauffeur tien dagen verplicht in quarantaine. De Britse autoriteiten bieden daarvoor accommodatie aan. De Franse autoriteiten zullen op hun beurt weer steekproeven doen bij verkeer dat richting het Verenigd Koninkrijk vertrekt vanaf Frans grondgebied. De Eurotunnel en de ferryterminal zijn sinds zondagavond 20 december 23.00 uur voor alle verkeer uit het Verenigd Koninkrijk gesloten.
Overigens hebben transporteurs en chauffeurs geen negatieve testverklaring nodig om Nederland in te komen. Vandaag vervalt het inreisverbod vanaf het Verenigd Koninkrijk en moeten reizigers een negatieve testverklaring overhandigen als zij naar Nederland willen reizen. Voor werknemers in de transportsector geldt een uitzondering. Daarmee verandert er voor chauffeurs die vanaf het Verenigd Koninkrijk naar Nederland vervoeren niets. Zowel begeleid als onbegeleid vervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk blijft mogelijk.
TLN is opgelucht dat het vrachtverkeer weer wordt hervat. “Wel kan het volgens de Britse minister voor Transport twee tot drie dagen duurtvoordat het vrachtverkeer weer normaal rijdt”, aldus TLN-directeur Jan Boeve. “Het is een behoorlijke operatie om al het vrachtvervoer weer op gang te krijgen en de enorme achterstanden weg te werken. De spontane sluiting van de grenzen heeft een enorme impact op het goederenvervoer. Transport is en blijft onmisbaar voor de bevoorrading van onze winkels, apotheken en ziekenhuizen. En het vrachtverkeer moet zoveel mogelijk onbelemmerd door kunnen rijden. Natuurlijk heeft de volksgezondheid de hoogste prioriteit, maar het kan niet zo zijn dat landen uit het niets de grenzen sluiten voor het vrachtverkeer. Laten we alsjeblieft leren van onze lessen en bij eventuele nieuwe maatregelen ervoor zorgen dat regels duidelijk, uniform en werkbaar zijn.”
Verder adviseert TLN vervoerders en chauffeurs “zich grondig te informeren over de laatste stand van zaken, het verkeer op de Nederlandse, Engelse, Belgische en Franse wegen en websites met nieuwe updates hierover in de gaten te houden”.
Bron: Transportlogistiek.nl
https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.png00H. van der Berg B.V.https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.pngH. van der Berg B.V.2020-12-23 12:48:162021-01-02 12:48:34Britse grens weer open
Logistiek dienstverleners zitten door de reisbeperkingen vanwege de zeer besmettelijke variant van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk in onzekerheid of ze hun personeel nog wel terug kunnen krijgen voor de kerst. Ook kampen ze met vertragingen en mogelijk omzetverlies. De enige zekerheid is dat de chauffeurs die er nu zitten terug kunnen komen, vertelt Marius Pronk, planner bij John Pronk Transport: “Maar als ze morgen zeggen dat chauffeurs ook niet meer mee mogen, dan wordt het een ander verhaal.”
Kees de Wit, directeur van vervoerder Van der Luyt in Oegstgeest, zegt dat er door de reisbeperkingen “enorme vertragingen” zijn. “Zendingen kunnen niet meer vertrekken. We moeten afwachten of er boekingen zijn. Het is onzeker met hoofdletters, er kan bijna niks.” Van der Luyt vervoert versproducten zoals bloemen, planten, groente en fruit. Een kwart daarvan gaat naar het Verenigd Koninkrijk, de rest naar andere landen zoals Zwitserland, Italië en Frankrijk. Volgens De Wit zitten er momenteel geen chauffeurs vast in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf heeft in totaal 350 chauffeurs in dienst, onder wie vijftien Britten. “Alle Engelse chauffeurs zijn in Engeland”, aldus De Wit.
De kerstperiode is normaal een drukke tijd, vertelt De Wit, omdat veel mensen thuis zijn. “De verwachting was dat het extra druk zou worden. Dat zal nu wel stoppen.” Het bedrijf bekijkt of het kan omrijden en andere havens kan gebruiken. “Het is afwachten waar klanten oplossingen voor nodig hebben. Veel is nog onduidelijk.” Het bedrijf zegt geen gehoor te geven aan de oproep van TLN om voorlopig niet te transporteren. “Ik begrijp het, maar ik kan moeilijk tegen klanten zeggen ‘ga het zelf maar wegbrengen’, dus dat doen we niet.”
Bij John Pronk Transport in onder meer Kudelstaart werken ongeveer zeventig chauffeurs. De Britten daarvan zitten al in het Verenigd Koninkrijk en hoeven nu niet terug. Planner Marius Pronk vertelt dat de Nederlandse chauffeurs die nu in het Verenigd Koninkrijk zitten vanavond met de Stena Line nog terug kunnen, maar dat het allerminst zeker is of het bedrijf nog andere chauffeurs naar het Verenigd Koninkrijk gaat sturen de komende dagen. “De boten zitten overvol. We hebben nu een vertrekdag, en proberen om zoveel mogelijk onbegeleid transport over te sturen. Maar we ontkomen er niet aan om ook begeleid te sturen. En dan wordt het moeilijk om onze chauffeurs voor kerst terug te krijgen.”
Tachtig procent van de bloemen, planten, groente en fruit die John Pronk Transport vervoert gaat naar het Verenigd Koninkrijk, de rest naar de Benelux. “Er is veel onzekerheid; gaan we wel, gaan we niet. Er is heel weinig informatie.” Pronk kan geen inschatting doen van de misgelopen omzet. “Normaal is het niet druk, maar vorige week hadden we een hele drukke week omdat iedereen vanwege de brexit voor 1 januari de handel binnen wil hebben.” Voor lege schappen in Nederland door de blokkade is Pronk niet bang. “Nee, het Verenigd Koninkrijk is afhankelijk van ons. Dat merken ze nu wel.”
Bron: Transport-online.nl
https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.png00H. van der Berg B.V.https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.pngH. van der Berg B.V.2020-12-21 12:42:312021-01-02 12:42:48Onduidelijkheid bij transportbedrijven
Bijna 190 gemeenten, alle provincies en twee waterschappen ontvangen samen 165 miljoen euro voor het aanpakken van gevaarlijke kruisingen, fietspaden, wegen en rotondes. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Lokale en regionale overheden konden van 1 juli tot en met 1 september jl. een aanvraag indienen voor een rijksbijdrage om de infrastructuur veiliger te maken. Het kabinet heeft voor de komende tien jaar een half miljard euro beschikbaar gesteld aan medeoverheden voor het aanpakken van gevaarlijke verkeerssituaties. Voorwaarde daarbij is dat provincies, gemeente en waterschappen eenzelfde bedrag investeren. Zo komt er in totaal een miljard euro extra beschikbaar voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. De 165 miljoen euro die nu wordt toegekend. is onderdeel van de 200 miljoen euro die vanuit het rijk voor 2020 en 2021 beschikbaar is.
Minister Van Nieuwenhuizen: “Het enthousiasme bij gemeenten, provincies en waterschappen was groot. Er zijn hele goede plannen ingediend bij ons ministerie. Wij zetten de rijksverdubbelaar in. Op die manier kunnen de mensen bij de lokale en regionale overheden nu snel aan de slag om die gevaarlijke kruising of dat te smalle fietspad onder handen te nemen. Dit gaat echt een verschil maken en zorgen voor minder ongevallen op die wegen en fietspaden.”
Maatregelen die in aanmerking komen voor een rijksbijdrage zijn onder meer de aanleg van verkeersdrempels, wegversmallingen, veilige bermen en vrij liggende fietspaden. Ook gaat er geld naar het verbreden van fietspaden en het omvormen van onoverzichtelijk kruispunten naar rotondes. Verder hebben dertig gemeenten geld gekregen voor het inrichten van veilige schoolzones.
Ongeveer twee derde van de maatregelen waarvoor nu een rijksbijdrage is uitgekeerd, wordt binnen een jaar uitgevoerd.
Bron: Transport-online.nl
https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.png00H. van der Berg B.V.https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.pngH. van der Berg B.V.2020-12-07 12:45:322021-01-02 12:45:50165 miljoen euro naar veilige wegen
Consumenten die gaan verhuizen kunnen hiervoor een gerenommeerd verhuisbedrijf inschakelen. Ook is het mogelijk om op een verhuisplatform op internet iemand te vinden die goedkoop verhuisdiensten aanbiedt. Uit een inventarisatie blijkt dat veel aanbieders van verhuisdiensten niet over de vereiste vergunning beroepsvervoer beschikken. “Een consument loopt daarmee het risico dat zijn inboedel langs de weg komt vast te staan.” De ILT gaat daarom verhuisbedrijven controleren en voorlichten.
500 kilo laadvermogen De ILT denkt dat veel aanbieders van verhuisdiensten zich niet realiseren dat er regels zijn voor goederenvervoer tegen betaling. “Voor het commercieel vervoeren van goederen met een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kg heb je al een vergunning nodig”, licht inspecteur en projectleider Danique van Broekhoven toe. “Dat geldt niet alleen voor bedrijven met grote vrachtauto’s, ook bedrijven met kleinere verhuiswagens hebben in veel gevallen een vergunning nodig. De vergunning zorgt ervoor dat de bedrijven voldoen aan eisen van vakbekwaamheid, betrouwbaarheid en kredietwaardigheid.”
Vergelijking gegevens De ILT heeft de gegevens verzameld van bedrijven die zich bij de Kamer van Koophandel hebben ingeschreven. Deze gegevens zijn vergeleken met de gegevens van vergunninghouders bij het NIWO (Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie). Bij verhuizers zonder vergunning is vervolgens bij het RDW het laadvermogen van hun voertuigen geverifieerd. Uit de inventarisatie van de ILT blijkt dat ruim 60% van de verhuizers niet over een vergunning beschikt.
Risico’s Verhuizen zonder vergunning gaat vaak hand in hand met het niet naleven van andere regels, zoals de cao. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van verhuisbedrijven die zich wel netjes aan de regels houden. Deze aantasting van een gelijk speelveld is een van de redenen dat de ILT hier toezicht op houdt. “Als de ILT een vervoerder langs de weg controleert en deze zonder vergunning betrapt, dan krijgt deze een boete van € 4.400 voor de eerste overtreding.”
Ook voor de klanten kan het vervelend uitpakken als hun verhuizing strandt langs de weg. “Je moet je realiseren dat je inboedel niet verzekerd is tijdens de rit als je met een beunhaas in zee gaat. Hier loopt de consument een reëel risico.”
Voorlichtingsactie Om verhuizers te wijzen op hun plichten en de risico’s, start de ILT een telefonische actie. De komende maanden worden zo’n 85 verhuisbedrijven gebeld en geïnformeerd over de regels. Het doel is tweeledig, enerzijds informatie verzamelen en registreren en anderzijds bedrijven informeren en stimuleren om aan de vervoerswetgeving te voldoen. Van Broekhoven: “Later kunnen we controleren of de verhuizers in actie zijn gekomen en een vergunning hebben aangevraagd.”
Samenwerking Deze voorlichtings- en controleactie is onderdeel van een samenwerking tussen de ILT, de brancheorganisatie voor Erkende Verhuizers (OEV), Codekamer Verhuizen, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW), Stichting Vervoersbond Naleving Beroepsgoederenvervoer over de weg (VNB) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) om oneerlijke concurrentie en misstanden in de verhuisbranche aan te pakken.
Bron: Transport-online.nl
https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.png00H. van der Berg B.V.https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.pngH. van der Berg B.V.2020-11-25 16:12:002020-11-27 16:13:00ILT start controle
Het fileprobleem in Nederland lijkt grotendeels verdwenen doordat mensen als gevolg van het coronavirus veel vaker thuiswerken. Dat concluderen verkeersexperts in het AD. “En niet alleen hele dagen, ook al enkele uren op een dag”, zegt Erik Verhoef, hoogleraar vervoerseconomie aan de VU. “Als we dat eerste overleg via Zoom of Teams doen, kun je daarna filevrij van Amsterdam naar Rotterdam rijden.”
De afgelopen jaren groeide het aantal opstoppingen op de Nederlandse wegen fors. Maar sinds de eerste lockdown zijn ze nagenoeg verdwenen. Het ministerie Infrastructuur & Waterstaat concludeert in de nieuwste analyses dat files alleen nog door wegwerkzaamheden en ongelukken worden veroorzaakt.
“De pandemie toont aan wat computermodellen al langer voorspellen, maar wat wetenschappelijk nooit kon worden onderbouwd: dat files bij minder verkeer exponentieel afnemen”, vertelt Ruud Hornman, lector smart mobility aan de Hogeschool Breda. Acht procent minder verkeer betekent liefst 50 procent minder files, blijkt uit de data van het ministerie.
Hoe sterk dat effect is van thuiswerken, bleek eind augustus toen het aantal auto’s op de wegen weer vrijwel even groot was als normaal. De files bleven weg. “Dat kwam doordat mensen vaker gespreid buiten de spits reizen”, vertelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. En dat komt weer doordat mensen niet meer stipt op tijd op hun werk hoeven te zijn, omdat ze al vanuit huis de werkdag kunnen beginnen.
Bron: Transport-online.nl
https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.png00H. van der Berg B.V.https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.pngH. van der Berg B.V.2020-11-23 16:17:002020-11-27 16:18:02Thuiswerken maakt einde aan files
De gewijzigde Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders is uitgesteld. De richtlijn gaat niet in per 1 januari 2021 zoals eerder aangekondigd. Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan het CBR laten weten. De omstandigheden rondom corona hebben gezorgd voor vertraging in het wetgevingstraject, meldt TLN maandag.
In de gewijzigde Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders zijn wijzigingen opgenomen die van invloed zijn op de nascholingscursussen voor de code 95. Vermoedelijk wordt de ingangsdatum 1 april 2021.
Bron: Transport-online.nl
https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.png00H. van der Berg B.V.https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.pngH. van der Berg B.V.2020-11-23 16:14:002020-11-27 16:15:51Gewijzigde Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders uitgesteld
Even een appje beantwoorden of een telefoonnummer opzoeken in de auto of vrachtwagen, veel weggebruikers doen dat. Maar het levert een groot risico op voor de verkeersveiligheid. Afleiding speelt steeds vaker een rol bij verkeersongevallen. Daarom gaat het Openbaar Ministerie vanaf maandag 16 november de handhaving op het vasthouden van mobiele devices intensiveren. Met slimme camera’s, die automatisch overtredingen doorsturen naar het Centraal Justitieel Incassobureau. Dat kan een boete van 240 euro opleveren.
“Doe jij wel eens een paar seconden je ogen dicht achter het stuur?”, vraagt Achilles Damen, verkeersofficier bij Parket CVOM zich af. “Dat wil niemand, want dat voelt heel onveilig. En dat is het ook. Maar een paar seconden je aandacht op je mobiele telefoon richten is hetzelfde. Je ziet even niks om je heen. Die paar tellen kunnen het verschil maken tussen veilig thuiskomen en het veroorzaken van een ongeval.”
Bron: Transport-online.nl
https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.png00H. van der Berg B.V.https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.pngH. van der Berg B.V.2020-11-12 16:20:002020-11-27 16:20:33Digitale handhaving op handheld telefoongebruik
De CO2-uitstoot bij de batterijproductie is de afgelopen jaren snel gedaald en zal verder dalen. Dat is een van de conclusies van een studie naar de impact van batterijproductie op de CO2-emissies tijdens de levenscyclus van elektrische vrachtvoertuigen.
Deze studie is onderdeel van het handboek Stream Goederenvervoer, waarvan onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van de Topsector Logistiek een update heeft verzorgd.
MEER EN MINDER CO2-UITSTOOT
Uit de studie blijkt dat de batterijproductie voor een toename in de CO2-emissies zorgt bij de productie van voer- en vaartuigen. Maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de afname van emissies in het gebruik. Dat verschil zal nog groter worden naarmate batterijen efficiënter geproduceerd worden, de levensduur van de batterij toeneemt en de CO2-emissies van elektriciteitsproductie afnemen.
STREAM GOEDERENVERVOER 2020
Stream Goederenvervoer 2020 is een handboek met emissiefactoren per tonkilometer voor weg, spoor, binnenvaart zeevaart en luchtvaarttransport. Nieuw in Stream 2020 zijn de kentallen voor luchtvracht en een hoofdstuk over de emissies van voertuigproductie en infrastructuurgebruik. Aanleiding voor deze update is dat door Europese voertuignormen en vlootvernieuwing, overheidsbeleid en technische vooruitgang, de emissies van transport sinds 2014 (basisjaar in Stream 2016) zijn veranderd. Daarnaast zijn vanuit metingen aan voer- en vaartuigen nieuwe inzichten ontstaan over de werkelijke emissies van voertuigen.
Onder de naam Stream (Studie naar TRansportEmissies van Alle Modaliteiten) publiceert CE Delft al een aantal jaar rapporten met emissiekentallen van transport. De emissiekentallen uit de Stream-studies worden veelvuldig gebruikt door beleidsmakers, bedrijven, onderzoekers en adviseurs voor het maken van beleidsafwegingen omtrent vraagstukken op het gebied van modal shift, wagenparkvernieuwing en footprinting.
Bron: Transportlogistiek.nl
https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.png00H. van der Berg B.V.https://hvanderberg.nl/wp-content/uploads/VdB-Logo-2-300x62.pngH. van der Berg B.V.2020-11-11 16:33:002020-11-27 16:33:54CO2-uitstoot bij batterijproductie daalt
Eerste vrachtwagens passeren nieuwe douanegrens
/in Nieuws /door H. van der Berg B.V.Kort na middernacht waarop het Verenigd Koninkrijk officieel uit de interne markt van de Europese Unie hebben de eerste vrachtwagens in Noord-Frankrijk de nieuwe douanegrens overgestoken. Chauffeurs overhandigden hun douanepapieren om vervolgens aan boord te gaan op de trein die door de Kanaaltunnel rijdt.
Een Roemeense chauffeur zag zijn papieren in enkele seconden goedgekeurd worden. “Ik denk niet dat het lastig wordt”, zei hij tegen persbureau Reuters. In de eerste uren van het nieuwe jaar was er weinig vrachtvervoer door de Eurotunnel in Calais.
Britse en Europese bedrijven hadden eerder gewaarschuwd voor chaos aan de grens vanwege het vele papierwerk, die een soepele handelsstroom van jaarlijks bijna 1 biljoen euro dreigt te onderbreken. De directeur van Getlink, dat het vervoer door de kanaaltunnel verzorgt, liet donderdag enkele uren voordat de nieuwe regels ingingen weten dat het risico op chaos klein is. Er zullen volgens hem de komende dagen en weken wat aanpassingen nodig zijn.
Bron: Transport-online.nl
Filezwaarte gedaald door thuiswerken
/in Nieuws /door H. van der Berg B.V.Na twee jaar forse filegroei is de filezwaarte in 2020 met 63 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dit concludeert ANWB Verkeersinformatie op basis van haar filecijfers. In de eerste twee maanden van het jaar was er nog een flinke toename van de filezwaarte met zo’n 20 procent. De oproep van het kabinet op 15 maart zoveel mogelijk thuis te blijven en zo min mogelijk te reizen had direct effect op het verkeersaanbod. De “dagelijkse files” bij de beruchte knelpunten waren plots verdwenen.
Het jaar begon voor de weggebruikers in het noorden en oosten van het land met veel hinder. De combinatie van dichte mist met vuurwerk veroorzaakte in de oudjaarsnacht extreem slecht zicht. Na diverse kettingbotsingen en andere ongelukken besloot het KNMI een weeralarm “code rood” af te geven. Slecht weer met hagel en windstoten zorgde op dinsdag 28 januari voor een record-avondspits van 951 kilometer. Tijdens storm Ciara op zondag 9 februari kregen weggebruikers het advies niet de weg op te gaan.
Nadat er meer over het coronavirus bekend werd en inwoners van de provincie Noord-Brabant op 10 maart het advies kregen zo min mogelijk te reizen daalde de filezwaarte direct sterk. Niet alleen in Noord Brabant maar ook in de aangrenzende provincies Gelderland, Utrecht en Limburg nam het aantal files af.
Na de oproep op 15 maart om zoveel mogelijk thuis te blijven en te werken zijn drukke spitsen uitgebleven. Dankzij het mooie weer ontstonden overdag in het voorjaar en in de zomer wel meer files. Tijdens de zomervakantie was het overdag zelfs drukker dan vorig jaar. Het uitblijven van buitenlandse vakanties zal hier zeker aan hebben bijgedragen.
Bron: Transport-online.nl
Britse grens weer open
/in Nieuws /door H. van der Berg B.V.Na enige onduidelijkheid zijn de Britse en Franse autoriteiten gisteravond laat overeengekomen dat het vrachtverkeer dat nu nog stilstaat aan de Engelse zijde van het Kanaal Frankrijk weer in mag. Voorwaarde is dat er bij de vrachtwagenchauffeurs een sneltest wordt afgenomen, waarvan de uitslag negatief is.
De Britten maken de sneltesten beschikbaar zodat er binnen 30 minuten een uitslag is. Deze ochtend wordt gestart met testen en zal het vrachtverkeer in groepen de grens passeren. Bij een positieve testuitslag moet een chauffeur tien dagen verplicht in quarantaine. De Britse autoriteiten bieden daarvoor accommodatie aan. De Franse autoriteiten zullen op hun beurt weer steekproeven doen bij verkeer dat richting het Verenigd Koninkrijk vertrekt vanaf Frans grondgebied. De Eurotunnel en de ferryterminal zijn sinds zondagavond 20 december 23.00 uur voor alle verkeer uit het Verenigd Koninkrijk gesloten.
Overigens hebben transporteurs en chauffeurs geen negatieve testverklaring nodig om Nederland in te komen. Vandaag vervalt het inreisverbod vanaf het Verenigd Koninkrijk en moeten reizigers een negatieve testverklaring overhandigen als zij naar Nederland willen reizen. Voor werknemers in de transportsector geldt een uitzondering. Daarmee verandert er voor chauffeurs die vanaf het Verenigd Koninkrijk naar Nederland vervoeren niets. Zowel begeleid als onbegeleid vervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk blijft mogelijk.
TLN is opgelucht dat het vrachtverkeer weer wordt hervat. “Wel kan het volgens de Britse minister voor Transport twee tot drie dagen duurtvoordat het vrachtverkeer weer normaal rijdt”, aldus TLN-directeur Jan Boeve. “Het is een behoorlijke operatie om al het vrachtvervoer weer op gang te krijgen en de enorme achterstanden weg te werken. De spontane sluiting van de grenzen heeft een enorme impact op het goederenvervoer. Transport is en blijft onmisbaar voor de bevoorrading van onze winkels, apotheken en ziekenhuizen. En het vrachtverkeer moet zoveel mogelijk onbelemmerd door kunnen rijden. Natuurlijk heeft de volksgezondheid de hoogste prioriteit, maar het kan niet zo zijn dat landen uit het niets de grenzen sluiten voor het vrachtverkeer. Laten we alsjeblieft leren van onze lessen en bij eventuele nieuwe maatregelen ervoor zorgen dat regels duidelijk, uniform en werkbaar zijn.”
Verder adviseert TLN vervoerders en chauffeurs “zich grondig te informeren over de laatste stand van zaken, het verkeer op de Nederlandse, Engelse, Belgische en Franse wegen en websites met nieuwe updates hierover in de gaten te houden”.
Bron: Transportlogistiek.nl
Onduidelijkheid bij transportbedrijven
/in Nieuws /door H. van der Berg B.V.Logistiek dienstverleners zitten door de reisbeperkingen vanwege de zeer besmettelijke variant van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk in onzekerheid of ze hun personeel nog wel terug kunnen krijgen voor de kerst. Ook kampen ze met vertragingen en mogelijk omzetverlies. De enige zekerheid is dat de chauffeurs die er nu zitten terug kunnen komen, vertelt Marius Pronk, planner bij John Pronk Transport: “Maar als ze morgen zeggen dat chauffeurs ook niet meer mee mogen, dan wordt het een ander verhaal.”
Kees de Wit, directeur van vervoerder Van der Luyt in Oegstgeest, zegt dat er door de reisbeperkingen “enorme vertragingen” zijn. “Zendingen kunnen niet meer vertrekken. We moeten afwachten of er boekingen zijn. Het is onzeker met hoofdletters, er kan bijna niks.” Van der Luyt vervoert versproducten zoals bloemen, planten, groente en fruit. Een kwart daarvan gaat naar het Verenigd Koninkrijk, de rest naar andere landen zoals Zwitserland, Italië en Frankrijk. Volgens De Wit zitten er momenteel geen chauffeurs vast in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf heeft in totaal 350 chauffeurs in dienst, onder wie vijftien Britten. “Alle Engelse chauffeurs zijn in Engeland”, aldus De Wit.
De kerstperiode is normaal een drukke tijd, vertelt De Wit, omdat veel mensen thuis zijn. “De verwachting was dat het extra druk zou worden. Dat zal nu wel stoppen.” Het bedrijf bekijkt of het kan omrijden en andere havens kan gebruiken. “Het is afwachten waar klanten oplossingen voor nodig hebben. Veel is nog onduidelijk.” Het bedrijf zegt geen gehoor te geven aan de oproep van TLN om voorlopig niet te transporteren. “Ik begrijp het, maar ik kan moeilijk tegen klanten zeggen ‘ga het zelf maar wegbrengen’, dus dat doen we niet.”
Bij John Pronk Transport in onder meer Kudelstaart werken ongeveer zeventig chauffeurs. De Britten daarvan zitten al in het Verenigd Koninkrijk en hoeven nu niet terug. Planner Marius Pronk vertelt dat de Nederlandse chauffeurs die nu in het Verenigd Koninkrijk zitten vanavond met de Stena Line nog terug kunnen, maar dat het allerminst zeker is of het bedrijf nog andere chauffeurs naar het Verenigd Koninkrijk gaat sturen de komende dagen. “De boten zitten overvol. We hebben nu een vertrekdag, en proberen om zoveel mogelijk onbegeleid transport over te sturen. Maar we ontkomen er niet aan om ook begeleid te sturen. En dan wordt het moeilijk om onze chauffeurs voor kerst terug te krijgen.”
Tachtig procent van de bloemen, planten, groente en fruit die John Pronk Transport vervoert gaat naar het Verenigd Koninkrijk, de rest naar de Benelux. “Er is veel onzekerheid; gaan we wel, gaan we niet. Er is heel weinig informatie.” Pronk kan geen inschatting doen van de misgelopen omzet. “Normaal is het niet druk, maar vorige week hadden we een hele drukke week omdat iedereen vanwege de brexit voor 1 januari de handel binnen wil hebben.” Voor lege schappen in Nederland door de blokkade is Pronk niet bang. “Nee, het Verenigd Koninkrijk is afhankelijk van ons. Dat merken ze nu wel.”
Bron: Transport-online.nl
165 miljoen euro naar veilige wegen
/in Nieuws /door H. van der Berg B.V.Bijna 190 gemeenten, alle provincies en twee waterschappen ontvangen samen 165 miljoen euro voor het aanpakken van gevaarlijke kruisingen, fietspaden, wegen en rotondes. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Lokale en regionale overheden konden van 1 juli tot en met 1 september jl. een aanvraag indienen voor een rijksbijdrage om de infrastructuur veiliger te maken. Het kabinet heeft voor de komende tien jaar een half miljard euro beschikbaar gesteld aan medeoverheden voor het aanpakken van gevaarlijke verkeerssituaties. Voorwaarde daarbij is dat provincies, gemeente en waterschappen eenzelfde bedrag investeren. Zo komt er in totaal een miljard euro extra beschikbaar voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. De 165 miljoen euro die nu wordt toegekend. is onderdeel van de 200 miljoen euro die vanuit het rijk voor 2020 en 2021 beschikbaar is.
Minister Van Nieuwenhuizen: “Het enthousiasme bij gemeenten, provincies en waterschappen was groot. Er zijn hele goede plannen ingediend bij ons ministerie. Wij zetten de rijksverdubbelaar in. Op die manier kunnen de mensen bij de lokale en regionale overheden nu snel aan de slag om die gevaarlijke kruising of dat te smalle fietspad onder handen te nemen. Dit gaat echt een verschil maken en zorgen voor minder ongevallen op die wegen en fietspaden.”
Maatregelen die in aanmerking komen voor een rijksbijdrage zijn onder meer de aanleg van verkeersdrempels, wegversmallingen, veilige bermen en vrij liggende fietspaden. Ook gaat er geld naar het verbreden van fietspaden en het omvormen van onoverzichtelijk kruispunten naar rotondes. Verder hebben dertig gemeenten geld gekregen voor het inrichten van veilige schoolzones.
Ongeveer twee derde van de maatregelen waarvoor nu een rijksbijdrage is uitgekeerd, wordt binnen een jaar uitgevoerd.
Bron: Transport-online.nl
ILT start controle
/in Nieuws /door H. van der Berg B.V.Consumenten die gaan verhuizen kunnen hiervoor een gerenommeerd verhuisbedrijf inschakelen. Ook is het mogelijk om op een verhuisplatform op internet iemand te vinden die goedkoop verhuisdiensten aanbiedt. Uit een inventarisatie blijkt dat veel aanbieders van verhuisdiensten niet over de vereiste vergunning beroepsvervoer beschikken. “Een consument loopt daarmee het risico dat zijn inboedel langs de weg komt vast te staan.” De ILT gaat daarom verhuisbedrijven controleren en voorlichten.
500 kilo laadvermogen
De ILT denkt dat veel aanbieders van verhuisdiensten zich niet realiseren dat er regels zijn voor goederenvervoer tegen betaling. “Voor het commercieel vervoeren van goederen met een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kg heb je al een vergunning nodig”, licht inspecteur en projectleider Danique van Broekhoven toe. “Dat geldt niet alleen voor bedrijven met grote vrachtauto’s, ook bedrijven met kleinere verhuiswagens hebben in veel gevallen een vergunning nodig. De vergunning zorgt ervoor dat de bedrijven voldoen aan eisen van vakbekwaamheid, betrouwbaarheid en kredietwaardigheid.”
Vergelijking gegevens
De ILT heeft de gegevens verzameld van bedrijven die zich bij de Kamer van Koophandel hebben ingeschreven. Deze gegevens zijn vergeleken met de gegevens van vergunninghouders bij het NIWO (Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie). Bij verhuizers zonder vergunning is vervolgens bij het RDW het laadvermogen van hun voertuigen geverifieerd. Uit de inventarisatie van de ILT blijkt dat ruim 60% van de verhuizers niet over een vergunning beschikt.
Risico’s
Verhuizen zonder vergunning gaat vaak hand in hand met het niet naleven van andere regels, zoals de cao. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van verhuisbedrijven die zich wel netjes aan de regels houden. Deze aantasting van een gelijk speelveld is een van de redenen dat de ILT hier toezicht op houdt. “Als de ILT een vervoerder langs de weg controleert en deze zonder vergunning betrapt, dan krijgt deze een boete van € 4.400 voor de eerste overtreding.”
Ook voor de klanten kan het vervelend uitpakken als hun verhuizing strandt langs de weg. “Je moet je realiseren dat je inboedel niet verzekerd is tijdens de rit als je met een beunhaas in zee gaat. Hier loopt de consument een reëel risico.”
Voorlichtingsactie
Om verhuizers te wijzen op hun plichten en de risico’s, start de ILT een telefonische actie. De komende maanden worden zo’n 85 verhuisbedrijven gebeld en geïnformeerd over de regels. Het doel is tweeledig, enerzijds informatie verzamelen en registreren en anderzijds bedrijven informeren en stimuleren om aan de vervoerswetgeving te voldoen. Van Broekhoven: “Later kunnen we controleren of de verhuizers in actie zijn gekomen en een vergunning hebben aangevraagd.”
Samenwerking
Deze voorlichtings- en controleactie is onderdeel van een samenwerking tussen de ILT, de brancheorganisatie voor Erkende Verhuizers (OEV), Codekamer Verhuizen, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW), Stichting Vervoersbond Naleving Beroepsgoederenvervoer over de weg (VNB) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) om oneerlijke concurrentie en misstanden in de verhuisbranche aan te pakken.
Thuiswerken maakt einde aan files
/in Nieuws /door H. van der Berg B.V.Het fileprobleem in Nederland lijkt grotendeels verdwenen doordat mensen als gevolg van het coronavirus veel vaker thuiswerken. Dat concluderen verkeersexperts in het AD. “En niet alleen hele dagen, ook al enkele uren op een dag”, zegt Erik Verhoef, hoogleraar vervoerseconomie aan de VU. “Als we dat eerste overleg via Zoom of Teams doen, kun je daarna filevrij van Amsterdam naar Rotterdam rijden.”
De afgelopen jaren groeide het aantal opstoppingen op de Nederlandse wegen fors. Maar sinds de eerste lockdown zijn ze nagenoeg verdwenen. Het ministerie Infrastructuur & Waterstaat concludeert in de nieuwste analyses dat files alleen nog door wegwerkzaamheden en ongelukken worden veroorzaakt.
“De pandemie toont aan wat computermodellen al langer voorspellen, maar wat wetenschappelijk nooit kon worden onderbouwd: dat files bij minder verkeer exponentieel afnemen”, vertelt Ruud Hornman, lector smart mobility aan de Hogeschool Breda. Acht procent minder verkeer betekent liefst 50 procent minder files, blijkt uit de data van het ministerie.
Hoe sterk dat effect is van thuiswerken, bleek eind augustus toen het aantal auto’s op de wegen weer vrijwel even groot was als normaal. De files bleven weg. “Dat kwam doordat mensen vaker gespreid buiten de spits reizen”, vertelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. En dat komt weer doordat mensen niet meer stipt op tijd op hun werk hoeven te zijn, omdat ze al vanuit huis de werkdag kunnen beginnen.
Gewijzigde Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders uitgesteld
/in Nieuws /door H. van der Berg B.V.De gewijzigde Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders is uitgesteld. De richtlijn gaat niet in per 1 januari 2021 zoals eerder aangekondigd. Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan het CBR laten weten. De omstandigheden rondom corona hebben gezorgd voor vertraging in het wetgevingstraject, meldt TLN maandag.
In de gewijzigde Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders zijn wijzigingen opgenomen die van invloed zijn op de nascholingscursussen voor de code 95. Vermoedelijk wordt de ingangsdatum 1 april 2021.
Digitale handhaving op handheld telefoongebruik
/in Nieuws /door H. van der Berg B.V.Even een appje beantwoorden of een telefoonnummer opzoeken in de auto of vrachtwagen, veel weggebruikers doen dat. Maar het levert een groot risico op voor de verkeersveiligheid. Afleiding speelt steeds vaker een rol bij verkeersongevallen. Daarom gaat het Openbaar Ministerie vanaf maandag 16 november de handhaving op het vasthouden van mobiele devices intensiveren. Met slimme camera’s, die automatisch overtredingen doorsturen naar het Centraal Justitieel Incassobureau. Dat kan een boete van 240 euro opleveren.
“Doe jij wel eens een paar seconden je ogen dicht achter het stuur?”, vraagt Achilles Damen, verkeersofficier bij Parket CVOM zich af. “Dat wil niemand, want dat voelt heel onveilig. En dat is het ook. Maar een paar seconden je aandacht op je mobiele telefoon richten is hetzelfde. Je ziet even niks om je heen. Die paar tellen kunnen het verschil maken tussen veilig thuiskomen en het veroorzaken van een ongeval.”
CO2-uitstoot bij batterijproductie daalt
/in Nieuws /door H. van der Berg B.V.De CO2-uitstoot bij de batterijproductie is de afgelopen jaren snel gedaald en zal verder dalen. Dat is een van de conclusies van een studie naar de impact van batterijproductie op de CO2-emissies tijdens de levenscyclus van elektrische vrachtvoertuigen.
Deze studie is onderdeel van het handboek Stream Goederenvervoer, waarvan onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van de Topsector Logistiek een update heeft verzorgd.
MEER EN MINDER CO2-UITSTOOT
Uit de studie blijkt dat de batterijproductie voor een toename in de CO2-emissies zorgt bij de productie van voer- en vaartuigen. Maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de afname van emissies in het gebruik. Dat verschil zal nog groter worden naarmate batterijen efficiënter geproduceerd worden, de levensduur van de batterij toeneemt en de CO2-emissies van elektriciteitsproductie afnemen.
STREAM GOEDERENVERVOER 2020
Stream Goederenvervoer 2020 is een handboek met emissiefactoren per tonkilometer voor weg, spoor, binnenvaart zeevaart en luchtvaarttransport. Nieuw in Stream 2020 zijn de kentallen voor luchtvracht en een hoofdstuk over de emissies van voertuigproductie en infrastructuurgebruik. Aanleiding voor deze update is dat door Europese voertuignormen en vlootvernieuwing, overheidsbeleid en technische vooruitgang, de emissies van transport sinds 2014 (basisjaar in Stream 2016) zijn veranderd. Daarnaast zijn vanuit metingen aan voer- en vaartuigen nieuwe inzichten ontstaan over de werkelijke emissies van voertuigen.
Onder de naam Stream (Studie naar TRansportEmissies van Alle Modaliteiten) publiceert CE Delft al een aantal jaar rapporten met emissiekentallen van transport. De emissiekentallen uit de Stream-studies worden veelvuldig gebruikt door beleidsmakers, bedrijven, onderzoekers en adviseurs voor het maken van beleidsafwegingen omtrent vraagstukken op het gebied van modal shift, wagenparkvernieuwing en footprinting.