Bedrijvigheid transportsector valt terug in eerste kwartaal

De bedrijvigheid in de Nederlandse transport en logistiek is in het eerste kwartaal afgezwakt ten opzichte van de twee voorgaande kwartalen.

Ook omzet en winst zijn in de eerste drie maanden van 2018 gedaald, blijkt uit het donderdag gepubliceerde conjunctuurbericht van branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN).

TLN meldt verder dat de prijzen stijgen, terwijl ook de kosten toenemen. Dat komt vooral door hogere kosten voor brandstof en loon. Dit gaat ten koste van de winstgevendheid van de sector.

Ondanks de afgenomen bedrijvigheid geven ondernemers het eerste kwartaal een ”dikke voldoende”. TLN is wel positief over de toekomst. Vanwege de ”bomvolle” orderportefeuille zijn de vooruitzichten volgens de organisatie goed. Het ondernemersvertrouwen staat op het hoogste punt in achttien jaar.

In het rapport wordt wel gewezen op het tekort aan personeel in transport en logistiek. Veel bedrijven zijn naarstig op zoek naar vrachtwagenchauffeurs.

Bijna een derde van alle bedrijven heeft één of meerdere vacatures voor een truckchauffeur. Van deze ondernemingen zegt 70 procent het moeilijk tot zeer moeilijk te vinden om die vacature te vervullen.

Bron: Nu.nl